4 lutego 2012

Wegańska zupa z rzepy i słodkich ziemniaków.

Kupiłam ładne rzepki z myślą o dodaniu ich do twarożku, jednak miały tak ładne zdrowe liście, że szkoda było ich wyrzucić. Ugotowałam więc zupkę z rzepki z listkami i słodkimi ziemniakami. Zamiast śmietanki dodałam mleczko kokosowe , dzięki czemu nabrała przyjemnego smaku.

Wegańska zupa z rzepy i słodkich ziemniaków.


  • 2 białe rzepy średniej wielkości
  • 1 duży słodki ziemniak
  • kawałek imbiru
  • 1 łyżka oliwy extra v.
  • 1 łyżka wiórków kokosowych
  • 1 łyżka  posiekanej natki pietruszki 
  • 1/2 szklanki mleczka kokosowego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • pieprz cytrynowy 
  • sól, pieprz ziołowy 
  • sos sojowy do smaku









Warzywa umyj, obierz i pokrój w kostkę. Liście rzepy również  pokrój  razem z łodygami. Dodaj posiekany imbir.
Zalej 2 litrami wody  najlepiej źródlanej, posól i gotuj do miękkości z dodatkiem oliwy.











  Dopraw  zupę sosem sojowym jasnym,pieprzem ziołowym i cytrynowym. Jarzyny gotują się krótko , 7-10 minut. Na końcu dodaj sok z cytryny, natkę pietruszki i mleczko kokosowe.






Dopraw zupę ostatecznie do smaku i podawaj w miseczkach posypaną odrobina wiórków kokosowych.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz