31 stycznia 2012

Ekspresowe kluseczki wegańskie.

Kluski z tartych i gotowanych ziemniaków na śląsku nazywane są kluskami polskimi lub pyzami.
Są bardziej pracochłonne od  białych kluseczek śląskich, dlatego zdarza się że robię takie trochę oszukane kluseczki, z mniejsza ilością tartych ziemniaków.
Dzięki temu zabiegowi skraca się czas przygotowania. Zrobiłam je w wersji wegańskiej, bez jajka. Można je jeść polane oliwą lub jakimś sosem.

Ekspresowe kluseczki wegańskie.


  • 3/4 kg ugotowanych ziemniaków  
  • 1/4 kg surowych ziemniaków
  • mąka ziemniaczana
  • 1 łyżka mąki pszennej pełnoziarnistej
  • sól
  • 1 łyżka oleju słonecznikowego
Ugotowane ziemniaki przepuść przez praskę, uklep je w misce po czym odłóż czwartą część, Wypełnij tą  część mąką ziemniaczaną po czym włóż z powrotem odłożone ziemniaki.Ziemniaki obierz i zetrzyj na drobnej tarce - dodaj do ugotowanych ziemniaków razem z sokiem. Dodaj czubatą łyżkę mąki pełnoziarnistej oraz olej.
Wymieszaj masę dokładnie. Nakładaj kluseczki łyżką na osolony wrzątek. Gotuj przez kilka minut od wypłynięcia w zależności od wielkości kluseczek. Kluseczki są bardzo miękkie i smaczne.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz