8 stycznia 2013

Kotleciki z mięsa gotowanego.

Wiadomo, że nie każdy lubi mięso gotowane, a tym bardziej w rosole. Jednak  szkoda je po prostu wyrzucić. By je wykorzystać można zawinąć  je w naleśnik, można włożyć je w pierogi lub usmażyć
kotleciki. To szybkie i smaczne danie wzbogacone ziarnami.

Kotleciki z mięsa gotowanego.


  • ok 2 szklanek posiekanego mięsa z rosołu
  • 1 duża cebula
  • 3 jaja
  • 1 łyżka ziaren lnu
  • 1 łyżka ziaren słonecznika
  • 1 łyżka ziaren dyni
  • 1 łyżka  płatków owsianych
  • sól, pieprz biały do smaku
  • olej roślinny do smażenia
  • roszponka








Obierz cebulę i posiekaj ją drobno.













Obrane z chrząstek i tłuszczu mięso  posiekaj drobno.















Do miski wbij  jaja, dodaj  ziarna, cebulę, płatki owsiane oraz mięso. Dopraw  niewielka ilością soli i sporą szczyptą pieprzu - wymieszaj dokładnie.











Smaż  niewielkie kotleciki na złoty kolor z obydwu stron.










Podaj kotleciki z roszponką lub inną sałatą.








2 komentarze:

  1. nic się w kuchni nie zmarnuje, i to najważniejsze ;)
    pozdrawiam,
    szana!

    OdpowiedzUsuń