6 stycznia 2013

Makaron z sosem szpinakowym i pulpetami

Zaległości ciąg dalszy...


Makaron ze szpinakiem i pulpetami


  • 300 g makaronu (np świderki)
  • 600 g mięsa mielonego (szynka wieprzowa)
  • 1 duże jajo
  • 1 bułeczka (kajzerka ) namoczona w mleku
  • 1 cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • sól, pieprz czarny i ziołowy do smaku
  • 1 duża cebula czerwona
  • pęczek szpinaku
  • 1 łyżka masła sklarowanego
  • 1 łyżka mąki
  • 1/2 szklanki wiejskiej śmietanki
  • 5 dag sera typu parmezan
  • pieprz czarny grubo mielony
  • olej roślinny do smażenia





Do mięsa mielonego dodaj jajo, drobno posiekaną cebulę i 2 ząbki czosnku  oraz odciśniętą bułkę.
Wyrób masę na pulpety, dopraw ją solą i pieprzem czarnym i ziołowym. Formuj niewielkie pulpeciki  i smaż je na na rumiany kolor po czym wstaw w ciepłe miejsce.
Wstaw wodę na makaron  i ugotuj go al dente w lekko osolonej wodzie.
W czasie gdy makaron się gotuje przygotuj sos ze szpinakiem.



Na maśle przesmaż posiekaną w piórka  czerwoną cebulę i posiekany czosnek, oprósz je mąką po czym dodaj szpinak. Po chwili  dodaj śmietankę, wymieszaj. Dopraw sos solą i pieprzem czarnym.
Po kilku minutach zdejmij sos z ognia.








 Ułóż na talerzach porcje makaronu, następnie porcje sosu.
Obieraczką zrób wstążki z sera, ułóż je na każdej porcji.









Na górze połóż gorące pulpety i oprósz potrawę grubo zmielonym pieprzem.








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz