31 stycznia 2013

Mini naleśniki z kaszą i łososiem

Jeszcze dwa pomysły na  dania z kaszą gryczaną. Danie z pyszną rybką duszoną w śmietanie.

Mini naleśniki z kaszą i łososiem


  • 25 dag filetu z łososia
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka miodu
  • 100 g kaszy gryczanej ugotowanej na sypko
  • 1 duża czerwona cebula
  • 1 łyżka masła sklarowanego
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
  • szczypta chilli
  • 1/2 szklanki wiejskiej śmietanki
  • 1 jajo
  • 1 szklanka mleka
  • 1 łyżka siemienia lnianego
  • 1 łyżka mąki razowej
  • mąka pszenna ile zabierze
  • 1/2 łyżeczki tymianku
  • sól, pieprz do smaku
  • oliwa do smażenia
  • listki ziół, kilka łyżek keczupu
  • papryka czerwona w proszku do dekoracji  






Przygotuj marynatę. Wymieszaj oliwę, sok z cytryny i miód, dodaj pieprz i sól do smaku.
Pokrój łososia w kostkę, włóż go do marynaty i odstaw na 15 minut.











 Przygotuj ciasto na naleśniczki.
Wymieszaj  jajo z mlekiem, dodaj siemię, tymianek, mąkę razową. Mieszając dodawaj mąkę pszenną w takiej ilości, by otrzymać ciasto naleśnikowe. Obierz cebulę, posiekaj ją drobno. Połową dodaj do ciasta , wymieszaj i usmaż mini- naleśniczki.








 Drugą   połowę cebuli zeszklij na 1 łyżce masła sklarowanego.














 Dodaj łososia razem z marynatą, przesmaż krótko po czym zalej śmietaną, dodaj paprykę i chilli do smaku - duś do miękkości ryby (około 10 minut). Na końcu dodaj  kaszę, podgrzej ją w sosie śmietanowym z łososiem.
Sprawdź czy farsz jest dobrze doprawiony, jeśli nie,  dopraw solą i pieprzem do smaku.








 Nakładaj farsz na naleśniki, z połówek naleśniczków zwiń kwiatek do dekoracji.















 Na każdym kwiatku zrób kleks keczupem, oprósz papryką i udekoruj listkami ziół. Podawaj od razu na gorąco.





2 komentarze: