6 stycznia 2013

Placki z wieprzowiną i bakłażanem.

O zwykłych obiadkach, których nie zdążyłam opisać w starym roku.

Placki z wieprzowiną i bakłażanem.


  • 8 średnich ziemniaków
  • 1 jajo
  • 1 biała cebula
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 60 g zmielonej  wieprzowiny (np. szynki)
  • 1 średni bakłażan
  • 1 duża cebula czerwona
  • 2 ząbki czosnku 
  • 4 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka suszonej bazylii
  • 1 łyżeczka czerwonej papryki w proszku
  • 1 łyżka suszonego lubczyku
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • sól, pieprz czarny i ziołowy do smaku
  • olej do smażenia placków






Na rozgrzanym oleju przesmaż mięso mielone razem z posiekaną czerwoną cebulą.












Dodaj obranego i pokrojonego w drobną  kosteczkę bakłażana i przeciśnięty przez praskę czosnek.
Dodaj suszoną bazylię, lubczyk, paprykę po pół łyżeczki pieprzu czarnego i ziołowego oraz szczyptę soli - duś wszystko razem pod przykryciem podlewając odrobiną wody,  jeśli trzeba.






 Gdy mięso będzie miękkie dodaj koncentrat - wymieszaj i dopraw sos ostatecznie solą i pieprzem do smaku.












 Obierz ziemniaki i cebulę. Zetrzyj je razem na drobnej tarce. Dodaj jajo, czubatą łyżkę mąki pszennej i pół łyżeczki soli. Wymieszaj po czym smaż rumiane placuszki na rozgrzanym oleju.











Zagrzej sos mięsny, jeśli ostygł. Podawaj placki  od razu z gorącym sosem.
 



To bardzo smaczne połączenie chrupiących placków z mięsnym sosem pomidorowo- bakłażanowym.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz