9 stycznia 2013

Pizza "na winie"

Z pizzą jest trochę tak jak z bigosem, wkład może być różny. Jak w kawale o bigosie na winie, w którym jest  to, co się nawinie pod rękę,  moja pizza też taka jest. Na cieście drożdżowym znalazły się te składniki które były aktualnie w lodówce i pasowały do pizzy, której wcześniej nie planowałam.

Pizza "na winie"


  • ciasto : 500 g mąki pszennej
  • 25 g drożdży (1/4 kostki)
  •  2 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżeczka soli
  • 250 ml letniej wody
  • farsz: 
  • wędliny, mięso z kurczaka z grilla itp
  • 2 rodzaje sera (parmezan i gouda)
  • 2 cebule
  • 1 łyżka masła
  • 1/2 szklanki wytrawnego wina
  • mały koncentrat pomidorowy
  • 1 mała puszka kukurydzy
  • suszone : bazylia i oregano
  • sól i pieprz czarny do smaku






Do miseczki wlej letnią wodę, dodaj miód, pokruszone drożdże  i 100 g mąki. Wymieszaj i odstaw na około 15 minut. Gdy drożdże ruszą dodaj oliwę, resztę mąki i sól. Wyrabiaj  ciasto  do jednolitej masy, aż zacznie odstawać od ręki. Odstaw do wyrośnięcia na około 30 min.












Przygotuj farsz.  Na rozgrzanym maśle zeszklij posiekaną cebulę , dodaj pokrojoną wędlinę i mięso, przesmaż chwilę, po czym podlej winem.








 Dodaj koncentrat pomidorowy, bazylię i oregano.  Duś kolejne kilka minut. Dopraw solą i pieprzem do smaku. odstaw do ostudzenia.











Gdy ciasto wyrośnie rozwałkuj go w placek na dużą blachę piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia, pozawijaj ozdobnie brzegi.Pozostaw ciasto na 10 minut po czym nakładaj pozostałe składniki o temperaturze pokojowej.











Rozsyp część sera, ułóż  warstwą zawartość patelni, posyp odsączoną kukurydzą.






















Na końcu posyp resztą sera.










Upiecz pizzę w nagrzanym do 200 st.C piekarniku na złoty kolor. (15-20 min.)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz