28 stycznia 2013

Chleb orkiszowy na serwatce

Ten  chleb kosztował mnie godzinę dodatkowej jazdy na rowerze.
Upiekłam ten chleb wieczorkiem, po ostatnim posiłku. Po wyjęciu   z pieca narobił mi takiego apetytu, że
musiałam skosztować. Oczywiście nie skończyło się na kromeczce.
A potem dodatkowa godzinka na rowerku....


Chleb orkiszowy na serwatce


  • 1/2 kg mąki razowej orkiszowej
  • ok. 30 dag maki pszennej
  • 3 dag drożdży
  • 1/2 litra serwatki
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego
  • tłuszcz do wysmarowania formy









Jedną szklankę letniej  serwatki wymieszaj z miodem, drożdżami  i dwoma łyżkami mąki pszennej. Pozostaw do wyrośnięcia. Do miski wsyp mąkę orkiszową, dodaj wzburzone drożdże  i wymieszaj.






Zostaw na 10 minut, aż lekko zacznie wyrastać. Wtedy dodaj resztę serwatki, olej, sól i dosypuj wyrabiając około 30 dag mąki.
Ciasto nie powinno być ani zbyt rzadkie, ani zbyt gęste.  Odstaw je w ciepłe miejsce nakryte lnianą ściereczką. Gdy podwoi swoją objętość wyłóż ciasto do 3/4 wysokości wysmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką foremki keksowej długiej (lub dwóch krótkich). Odstaw foremkę z ciastem do ponownego wyrośnięcia.Piecz ciasto w dobrze nagrzanym  (190 st.C) piekarniku przez około 40 minut.



Sprawdź patyczkiem czy chleb jest dobrze wypieczony w środku, wyjmij go z foremki, odwróć i piecz jeszcze około 15 minut, aż skórka ze wszystkich stron będzie brązowa i chrupiąca.



1 komentarz: