6 stycznia 2013

Placki z kaszy jęczmiennej z ziarnami

No i oczywiście znowu ugotowałam zbyt dużo kaszy na obiad.
Z tej co została usmażyłam następnego dnia placki.

Placki z kaszy z ziarnami


  • 2 szklanki ugotowanej kaszy jęczmiennej
  • 2 jaja
  • 1/2 szklanki startego żółtego sera
  • 1/2 szklanki ziaren (słonecznik, dynia)
  • 2 łyżki śmietany
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 liście kapusty włoskiej lub pekińskiej
  • 1 cebula
  • sól i biały pieprz do smaku
  • olej do smażenia









Obierz cebulę i drobno ją posiekaj.
Umyj liście kapusty, wykrój grube części, a resztę drobno posiekaj. Jaja wymieszaj ze śmietanką i mąką. Dodaj do masy kaszę, starty ser, cebulę i kapustę. Dopraw solą i pieprzem- wymieszaj dokładnie. Smaż placuszki na rozgrzanym oleju z jednej strony na złoty kolor , posyp  je ziarnem przed odwróceniem .







Usmaż z drugiej strony również na złoty kolor. Ogień nie może być zbyt mocny, by ziarna się nie przypaliły.
















Placki możesz podać z sosem grzybowym lub keczupem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz