27 stycznia 2013

Roladki z kaszy a la sushi

Jeszcze raz o kaszy z poprzedniego tygodnia.
Roladki udały się wyśmienicie, więc podaję przepis. Nie miałam ryby, ale sądzę, że kasza kukurydziana niezbyt do niej pasuje. Więc myślę, że ta wersja jest super!

Roladki z kaszy a la sushi

  • 3/4 szklanki kaszki kukurydzianej
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 2 płaty glonów do sushi
  • 1 duży plaster pieczeni
  • 1/2 łyżeczki pasty wasabi
  • 1 łyżka majonezu lub gęstego jogurtu
  • sól do smaku
  • gotowane warzywa (marchew i brokuł)



Kaszę ugotuj wg przepisu na opakowaniu. Pod koniec gotowania dodaj masło i pieprz . Posól do smaku – wymieszaj. Przestudź lekko kaszę. Wymieszaj pastę wasabi z majonezem lub jogurtem . Mięso pokrój w paseczki. Ułóż płat glonów na matę bambusową. Na płaty glonów nałóż warstwę letniej kaszy. Z jednego brzegu posmaruj pastą wasabi, ułóż na niej warzywa i mięso. Przy pomocy maty zwiń w roladkę.










 Zawiń roladkę w folię i wstaw do lodówki na kilka godzin.

Pokrój roladki i podawaj z dodatkiem swojego ulubionego sosu.
Może to być sos chrzanowy lub keczup.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz