6 stycznia 2013

Kasza jęczmienna z maślakami.

Jeszcze o kaszy, którą jedliśmy w starym roku.

Kasza jęczmienna z maślakami.




  • 250 g kaszy jęczmiennej
  • 500 g maślaków (świeżych lub mrożonych)
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka suszonej  natki pietruszki 
  • 1/2 szklanki śmietanki wiejskiej
  • sól i pieprz biały do smaku
  • listki pietruszki do dekoracji






Ugotuj kaszę wg przepisu na opakowaniu w lekko osolonej wodzie. Gdy będzie miękka  dodaj łyżkę masła, wymieszaj i odstaw pod koc lub w inne ciepłe miejsce.

Obierz cebulę i czosnek. Posiekaj je drobno. Na rozgrzanej na patelni 1 łyżce masła zeszklij cebulę, dodaj grzyby i na dość ostrym ogniu przesmaż je przez 5 minut. Dodaj posiekany czosnek, suszoną natkę pietruszki i śmietankę. Duś grzyby do miękkości na wolnym ogniu.









 Pod koniec dopraw solą i białym pieprzem. Nakładaj porcje kaszy na talerze, na kaszy ułóż porcje grzybów. Udekoruj listkami pietruszki.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz