7 stycznia 2013

Naleśniki z mięsem i szpinakiem

Dziś znowu proste smaczne danie...

Naleśniki z mięsem i szpinakiem


  • 100 g mąki pszennej
  • 1 duże jajo
  • 1 szklanka wody
  • 2 łyżki otrębów
  • szczypta soli
  • 1 łyżka masła sklarowanego
  • 40 dag chudej zmielonej wieprzowiny
  • 40 dag mrożonego szpinaku
  • ok 10 dag startego żółtego sera
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki ziaren dyni lub słonecznika
  • sól i pieprz do smaku
  • olej roślinny do smażenia




 Do miski przesiej mąkę, dodaj szczyptę soli, otręby- wymieszaj. Zrób wgłębienie w środku, wbij jajo i wlej mleko. Wymieszaj dokładnie  i odstaw na 20 minut.













Usmaż  na rozgrzanym oleju naleśniki.
Obierz cebulę i czosnek. Posiekaj drobno.
Na rozgrzanym maśle zeszklij cebulę, dodaj mielone mięso, czosnek i przesmaż je mieszając. Dopraw je solą i pieprzem.
Duś mięso do chwili aż będzie miękkie podlewając odrobiną wody, jeśli trzeba.






Na końcu dodaj szpinak. Duś jeszcze chwilę, aż szpinak się rozmrozi.  Po ostudzeniu masy dodaj uprażone ziarna, starty ser.
Nakładaj farsz na połowy naleśników i składaj je w chusteczki. Na rozgrzanym na patelni oleju smaż naleśniki
z obydwu stron, aż będą chrupiące.











2 komentarze:

  1. Wierz mi , że tak smakują. Niestety nie robię ich często, bo traci się wtedy umiar.

    OdpowiedzUsuń