3 stycznia 2013

Kruche babeczki makowe.


Ze świąt pozostało mi trochę zmielonego maku, więc przygotowałam oprócz babeczek kokosowych babeczki z makiem. Były równie smaczne, jak kokosowe.

Kruche babeczki makowe.


  • ciasto: ok 2 szklanek mąki pszennej
  • 20 dag masła 
  • 1 jajo
  • 1 łyżka cukru pudru
  • szczypta soli

  • 200 g zmielonego maku
  • mleko 3,2% (około pół litra)
  • 5 dag masła
  • 3 łyżki posiekanych  migdałów
  • 2 łyżeczki cukru z prawdziwa wanilią
  • miód do smaku
  • 5 łyżek drobnych rodzynków (około 5 dag)
  • 5 dag płatków migdałowych
  • pół słoiczka dżemu wiśniowego
  • 100 g migdałów w białej czekoladzie  


Z podanych składników przygotuj kruche ciasto, schłodź je w lodówce przez 30 minut.
Wylep foremki na babeczki i upiecz je na złoty kolor. Ostudź.
Płatki migdałowe upraż na suchej patelni.
Przygotuj masę makową.
W rondelku stop masło, dodaj mleko, cukier z wanilią i mak.  Gotuj go w mleku ciągle mieszając około 10 minut,na końcu dodaj bakalie, dosłodź masę miodem. Jeśli masa jest zbyt sucha podlej ją odrobiną wody. Przestudź masę.





Do każdej babeczki włóż na sam spód odrobinę (1/3 łyżeczki) dżemu, a następnie napełnij wgłębienie masą makową.










 Górę babeczek posyp płatkami migdałowymi i udekoruj migdałkiem.
















1 komentarz:

  1. wyglądają na pyszne i tak do tego pięknie ozdobione!
    pozdrawiam,
    Szana!

    OdpowiedzUsuń