Ze świąt pozostało mi trochę zmielonego maku, więc przygotowałam oprócz babeczek kokosowych babeczki z makiem. Były równie smaczne, jak kokosowe.

- ciasto: ok 2 szklanek mąki pszennej
- 20 dag masła
- 1 jajo
- 1 łyżka cukru pudru
- szczypta soli
- 200 g zmielonego maku
- mleko 3,2% (około pół litra)
- 5 dag masła
- 3 łyżki posiekanych migdałów
- 2 łyżeczki cukru z prawdziwa wanilią
- miód do smaku
- 5 łyżek drobnych rodzynków (około 5 dag)
- 5 dag płatków migdałowych
- pół słoiczka dżemu wiśniowego
- 100 g migdałów w białej czekoladzie

Z podanych składników przygotuj kruche ciasto, schłodź je w lodówce przez 30 minut.
Wylep foremki na babeczki i upiecz je na złoty kolor. Ostudź.
Płatki migdałowe upraż na suchej patelni.
Przygotuj masę makową.

Do każdej babeczki włóż na sam spód odrobinę (1/3 łyżeczki) dżemu, a następnie napełnij wgłębienie masą makową.

Górę babeczek posyp płatkami migdałowymi i udekoruj migdałkiem.
wyglądają na pyszne i tak do tego pięknie ozdobione!
OdpowiedzUsuńpozdrawiam,
Szana!