11 stycznia 2013

Deser z kaszki w pomarańczy.

Wczorajszy deser tak zasmakował wszystkim w domu,  powtórzyłam go dzisiaj w nieco zmienionej wersji.
 Dziś podałam go z dodatkiem kakao  w pomarańczowej miseczce.


Deser z kaszki w pomarańczy.


  • 4 pomarańcze
  • 250 ml mleka
  •  2  łyżki kaszki manny
  • 2 łyżki kakao rozpuszczalnego
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka miodu
  • szczypta kardamonu
  • listki mięty 
  • łyżeczka kakao do dekoracji








Ugotuj kaszkę na mleku, dodaj masło, kakao - wymieszaj dokładnie.




Pomarańcze umyj dokładnie i  przetnij poziomo. 
Z górnej części wyjmij miąższ i pozostaw do dekoracji.


Z dolnej wyjmij miąższ  i odłóż do przygotowania sosu. Obierz miąższ z białych błon i posiekaj drobno. Dolne  części oczyść z resztek i ponacinaj w ząbki , gdyż będą naszymi miseczkami.
Na rozgrzaną patelnię włóż łyżkę miodu. Gdy lekko zbrązowieje włóż  miąższ z pomarańczy.
Duś powoli z dodatkiem szczypty kardamonu. Gdy płyn odparuje a masa zgęstnieje zestaw patelnię z ognia.












 Nakładaj do miseczek z pomarańczy warstwami kakaową kaszkę i masę pomarańczową.
Górę udekoruj cząstkami pomarańczy, posyp kakao  i startą skórką z górnych części pomarańczy.
Na końcu udekoruj każdy deser  gałązką mięty.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz