30 stycznia 2013

Przekładanka z kaszy jaglanej i boczniaków

Takie właśnie danie zjadłam dziś na obiad. Boczniaki to moje ulubione grzyby. Dodatkowo mają tą zaletę, że są zdrowe. Smażone w cieście smakują jak kotleciki.

Przekładanka z kaszy jaglanej i boczniaków


  • 500 g boczniaków o większych kapeluszach
  • 200 g kaszy jaglanej ugotowanej na sypko
  • 1 jajo
  • 2 łyżki mąki razowej
  • mąka pszenna (ile zabierze)
  • 200 ml maślanki
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1 cebula
  • sól, pieprz czarny do smaku
  • 2 łyżki natki pietruszki
  • przecier dyniowy (około 200 ml)
  • 1 łyżka masła
  • olej do smażenia






Jajo wbij do miseczki, wymieszaj je z maślanką, posiekaną drobno cebulą, tymiankiem. Dodaj mąkę razową po czym mieszając  dosypuj mąkę pszenną w takiej ilości by powstało  ciasto o gęstości wiejskiej śmietanki. Odstaw ciasto na chwilę.









Boczniaki oczyść , odetnij twarde ogonki. Rozpłaszcz kapelusze , lekko je posól i posyp pieprzem.
Zanurzaj grzyby w cieście  i smaż je na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Odsącz je na papierowym ręczniku z tłuszczu.




Zagrzej gęsty przecier dyniowy, dodaj 1 łyżkę masła i doprowadź do zagotowania. Dopraw solą i pieprzem jeśli trzeba.
Wykładaj na talerzach na zmianę usmażone kapelusze boczniaków i  kaszę. Górę polej przecierem dyniowym i posyp natką pietruszki.








2 komentarze: