3 stycznia 2013

Babeczki kokosowe

Na nowy rok, nowe smakołyki. Dwa rodzaje babeczek.
Na początek babeczki na spodzie kruchym z moją ulubioną masą kokosową, którą już opisywałam.

Babeczki kokosowe



  • ciasto: ok 2 szklanek mąki pszennej
  • 20 dag masła 
  • 1 jajo
  • 1 łyżka cukru pudru
  • szczypta soli

  • 250 g wiórków kokosowych
  • 100 g masła
  • puszka mleka skondensowanego słodzonego
  • około 100 g migdałów w białej czekoladzie
  • pół słoiczka konfitury borówkowej lub wiśniowej




Z podanych składników przygotuj kruche ciasto, schłodź je w lodówce przez 30 minut.
Wylep foremki na babeczki i upiecz je na złoty kolor. Ostudź.
50 g kokosu upraż na suchej patelni.
Przygotuj masę kokosową.
W rondelku stop masło, dodaj 200 g kokosu  i przesmaż go krótko mieszając.
Dolewaj mleko w takiej ilości, aż masa ładnie się zlepi (około 3/4 puszki w zależności od grubości wiórków).





Do każdej babeczki włóż na sam spód odrobinę (1/3 łyżeczki) konfitury, a następnie napełnij wgłębienie masą kokosową.












 Górę babeczek oprósz kokosem i udekoruj migdałkiem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz