6 stycznia 2013

Baba gryczana z pieczarkami.

Zaległości ciąg dalszy....

Baba gryczana z pieczarkami

2 i 1/2 szklanki ugotowanej kaszy gryczanej
2 duże jaja
3 łyżki wiejskiej śmietanki
1 szklanka startego żółtego sera
1 średnia cebula
1 łyżka suszonej pietruszki
1/2 łyżeczki suszonego tymianku
500 g pieczarek
2 łyżki masła sklarowanego
bułka tarta lub grysik
sól, pieprz czarny i ziołowy do smaku

Obierz pieczarki, posiekaj je bardzo drobno. Drobno posiekaj cebulę.
Przesmaż cebulę z pieczarkami na 1 łyżce sklarowanego masła. Kilka pieczarek przesmaż w całości.




Rozkłóć jaja ze śmietaną i startym serem, dodaj przestudzone grzyby, suszoną pietruszkę, tymianek i kaszę. Wymieszaj dokładnie, dopraw solą i pieprzem czarnym oraz ziołowym.
Wysmaruj masłem sklarowanym foremkę żaroodporną, wysyp ją bułką lub kaszą manną, włóż masę gryczaną.










Zapiekaj w temperaturze 170 st.C. przez około 40 minut w zależności od kształtu foremki.





Przed podaniem udekoruj kawałkami pieczarek i odrobiną zieleniny.



Taką babkę możesz podać jako danie wegetariańskie lub jako dodatek do gulaszu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz