16 stycznia 2013

Tort miodowo-marchewkowy przekładany kaszką

Ten tytuł to nie żart. Taki właśnie upiekłam tort. Bez cukru, z dodatkiem miodu i marchewki, przekładany masą z kaszki manny, dekorowany bakaliami i deserową czekoladą.

Tort miodowo-marchewkowy przekładany kaszką



  • ciasto: 2 jaja
  • 2 łyżki miodu
  • 1 szklanka drobno startej marchwi
  • 3 łyżki oleju słonecznikowego 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka mąki razowej  pszennej lub orkiszowej
  • tłuszcz do wysmarowania foremki
  • grysik lub bułka do wysypania foremki
  • krem: 500 ml mleka
  • 14 dag kaszki manny
  • 200 g masła
  • 50 ml rumu (opcjonalnie)
  • 2 łyżki miodu
  • 1 słoik dżemy z czarnej porzeczki
  • dekoracja: 100 g czekolady
  • 1 łyżka mleka
  • orzechy włoskie w połówkach i posiekane
  • suszone lub kandyzowane owoce



Jaja ubij  w całości z miodem do uzyskania jednolitej masy. Dodaj marchewkę i olej -wymieszaj.
Przesiej przez sito mąki i dodatki spulchniające (proszek i sodę). Wsyp  je do ciasta. Wymieszaj  i przełóż do wysmarowanej i wysypanej grysikiem foremki. Piecz  w temp. około 170 stopni C przez około 40 minut, co zależy od opcji piekarnika. Wystudź ciasto.








W tym czasie przygotuj krem.
 Ugotuj grysik na mleku. Miksuj masło do chwili aż zbieleje. Dodawaj porcjami schłodzoną kaszkę mann, na końcu dodaj rum i wymieszaj.






Schłodzone ciasto przekrój na trzy blaty.














Dwa dolne posmaruj dżemem porzeczkowym, następnie masą po czym złóż je razem i nakryj trzecim blatem. Posmaruj resztą kremu, posyp brzegi siekanymi orzechami.
Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej z dodatkiem  mleka - wymieszaj.












Udekoruj tort orzechami, owocami i czekoladą.



















Najlepiej przygotuj ciasto na dzień przed serwowaniem.
Ten napis to oczywiście
dla Solenizanta.








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz