8 stycznia 2013

Pomidorówka kremowa ekspresowa.

Znowu coś z notatnika oszczędnej gospodyni. Mało kto z domowników zorientuje się, że kremowa pomidorówka z groszkiem ptysiowym kryje w sobie porcję warzyw z rosołu. Warzywa te zagęszczą zupę w krem.

Pomidorówka kremowa ekspresowa.


  • porcja warzyw z rosołu 
  • mały słoiczek koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka suszonej bazylii
  • 1/2 szklanki wina wytrawnego
  • 1 łyżeczka suszonej papryki w proszku
  • 1 cebula
  • 2 łyżki masła
  • szczypta chilli
  • sól i pieprz do smaku




Obierz cebulę, posiekaj ją drobno. Przesmaż cebulę na 1 łyżce masła sklarowanego .  Gdy cebula się zarumieni  posyp  ją papryką w proszku, przemieszaj  i podlej ją winem. Dodaj pokrojone w kostkę warzywa z rosołu , suszoną bazylię, koncentrat pomidorowy.










Duś wszystko razem 5 minut po czym zmiksuj na krem blenderem lub przetrzyj przez sito dolewając tyle wody, by zupa była w konsystencji kremu.
 Doprowadź zupę do zagotowania, dopraw ją solą, pieprzem i chilli.














Na patelni na łyżce masła przyrumień groszek ptysiowy.









Podawaj zupę na gorąco w małych miseczkach z groszkiem ptysiowym.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz