10 stycznia 2013

Surówka z włoskiej kapusty

Surówka z włoskiej kapusty z jabłkiem i orzechami - to mój sposób na wykorzystanie drugiej połówki kapusty. Całkiem smaczna, klasyczna surówka.


Surówka z włoskiej kapusty


  • 1/2 średniej kapusty włoskiej
  • 2 kwaśne jabłka
  • 1/2 szklanki orzechów włoskich
  • 3 łyżki oliwy
  • 4 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka miodu
  • sól, pieprz biały do smaku
  • 1 łyżka posiekanych orzechów włoskich oraz kilka  w całości do dekoracji






 Kapustę posiekaj drobno, sparz ją wrzątkiem i od razu wyłóż na sito, by woda spłynęła.









Zetrzyj jabłka w łezkę i od razy skrop sokiem z cytryny wymieszanym z miodem.













Posiekaj orzechy włoskie.
Ostudzoną kapustę wsyp do miski, dodaj jabłka, orzechy i oliwę - wymieszaj dokładnie.




Dopraw solą i pieprzem do smaku. Wyłóż surówkę do  miski, posyp orzechami, udekoruj zwiniętym listkiem kapusty i całymi orzechami.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz