21 lutego 2013

Szynka w sosie cebulowym z jałowcem

Jeszcze słów kilka o mięsie, szynce duszonej w cebuli z dodatkiem jałowca.
Nie zrobiłam fotek całości, bo baterie aparatu były w ładowaniu.



Szynka w sosie cebulowym z jałowcem


  • 1 kg szynki wieprzowej
  • 2 łyżki masła sklarowanego 
  • 3 duże cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka ziaren jałowca
  • sól, pieprz czarny do smaku
  • 1/2 szklanki białego wytrawnego wina


Obierz  cebulę i czosnek. Cebule pokrój w piórka. Mięso umyj, osusz po czym pokrój je w plastry. Przesmaż je na 1 łyżce  masła sklarowanego ze wszystkich stron.  Na drugiej patelni na pozostałym maśle przesmaż cebulę na lekko rumiano. Wsyp ją do mięsa, podlej winem. Po 5 minutach dodaj posiekany czosnek, posól, posyp pieprzem, dodaj jałowiec.
Duś pod przykryciem podlewając odrobiną wody, by mięso nie przywarło.
Przed podaniem zmiksuj sos na gładko. Cebula go zagęści, a jałowiec nada przyjemnego smaku.

2 komentarze:

  1. smaczne wygląda zwłaszcza mnie ciekawi ten sos cebulowy:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Polecam Ci wypróbowaĆ, jest aksamitny i z intensywnym aromatem jałowca, jeśli lubisz ten smak.

    OdpowiedzUsuń