Klasyczne faworki w trochę innej formie. Sposób formowania zainspirowały mnie zawijasy z południa Europy. Tam polewane są syropem cukrowym. Moje są z polewą czekoladowa i wiórkami koksowymi.
Faworki klasyczne zawijane
- około 500 g mąki pszennej
- 2 jaja
- 2 żółtka
- szczypta soli
- szczypta proszku do pieczenia
- 2 łyżki wiejskiej śmietany ile zabierze (kilka łyżek)
- 25 ml rumu 80% lub spirytusu
- 2 łyżki stopionego masła
- olej do smażenia
- polewa czekoladowa
- wiórki kokosowe do posypania

Do przesianej mąki pszennej wbij jaja , dodaj rum, żółtka, śmietanę, szczyptę proszku do pieczenia i szczyptę soli oraz stopione masło. Wyrób ciasto o zwartej konsystencji.
Rozwałkuj ciasto cieniutko. Za pomocą radełka wytnij długie paski. Zagrzej tłuszcz do smażenia.

Upiecz zawijasy na złoty kolor, odsącz je na papierowym ręczniku. Po ostudzeniu zanurz zawijasy z jednej strony w polewie czekoladowej i oprósz kokosem.
fajne kształty:)
OdpowiedzUsuń