7 lutego 2013

Faworki klasyczne zawijane


Klasyczne faworki w trochę innej formie. Sposób formowania zainspirowały mnie zawijasy z południa Europy. Tam polewane są syropem cukrowym. Moje są z polewą czekoladowa i wiórkami koksowymi.


Faworki klasyczne zawijane



  • około  500 g mąki pszennej
  • 2 jaja
  • 2 żółtka
  • szczypta soli
  • szczypta proszku do pieczenia
  • 2 łyżki wiejskiej śmietany ile zabierze (kilka łyżek)
  • 25 ml rumu 80% lub spirytusu
  • 2  łyżki stopionego masła
  • olej do smażenia
  • polewa czekoladowa 
  • wiórki kokosowe do posypania





Do przesianej mąki pszennej wbij jaja , dodaj rum, żółtka,  śmietanę, szczyptę proszku do pieczenia  i szczyptę soli oraz  stopione masło. Wyrób ciasto o zwartej konsystencji.
Rozwałkuj ciasto cieniutko. Za pomocą radełka wytnij długie paski. Zagrzej tłuszcz do smażenia.
Weź dwa widelce. Na jednym zaczep koniec wstążki i włóż do tłuszczu. Drugą ręką przytrzymując drugi   koniec wstążki zawijaj ją  na widelec. Gdy już cała wstążka jest zwinięta drugim widelcem zsuń zawijas do tłuszczu.








 Upiecz  zawijasy na złoty kolor, odsącz je na papierowym ręczniku. Po ostudzeniu zanurz zawijasy z jednej strony w polewie czekoladowej  i oprósz kokosem.



1 komentarz: