17 lutego 2013

Tagliatelle z cukinii w pomidorowym sosie basilicum.

Dziś znowu coś szybkiego i lekkiego z pomidorami
Zamiast makaronu cukinia pokrojona we wstążki w sosie pomidorowym z bazylią i odrobiną piersi kurczaka.



Tagliatelle z cukinii w pomidorowym sosie basilicum.



  • 1 cukinia
  • 1 słoiczek sosu z Łowicza Basilico
  • 1 grillowana pojedyńcza pierś z kurczaka 
  • sól, chilli i  pieprz czarny grubo mielony do smaku
  • około 5 dag sera typu parmezan
  • listki bazylii do dekoracji


Do rondelka wlej sos, wstaw go na ogień. Mięso z piersi kurczaka  posiekaj bardzo drobno i dodaj do sosu.  Doprowadź do zagotowania.

Cukinię umyj , przekrój wzdłuż na połówki po czym zetrzyj na tarce do ogórków na długie paski.


Zalej lekko osolonym wrzątkiem (blanszuj) na kilka minut. Odcedź wstążki z wody.
 Gdy sos się zagotuje dopraw go do smaku chilli i pieprzem po czym zestaw z ognia.

 Na talerzu ułóż porcje sosu z mięsem, na nim porcje wstążek cukinii. Posyp cukinię świeżo zmielonym pieprzem, a całą potrawę startym serem. Udekoruj listkami bazylii.
No i do kolacja gotowa .





Czasem warto mieć słoiczek sosu pomidorowego w spiżarni.



2 komentarze:

  1. pięknie podane dane aż ślinka cieknie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuję Justynko za miłe słowa na temat moich potraw :)
    i za wierne kibicowanie!
    To bardzo miłe :)

    OdpowiedzUsuń