27 lutego 2013

Pierś z kurczaka w indyjskim stylu

Ryż cytrynowy z szafranem już Wam opisałam. teraz pora na kurczaczka.
Za niego trzeba wziąć się odpowiednio wcześniej, by poleżał sobie w marynacie przez 8 godzin.




Pierś z kurczaka w indyjskim stylu


  • 3 piersi z kurczaka
  • 1 łyżeczka garam masala
  • 1 łyżeczka ziaren kolendry
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 czerwona cebula
  • 1 biała cebula
  • 1 cm kawałek imbiru
  • sól, chilli do smaku 
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1/4 szklanki jogurtu
  • 1 laska cynamony
  • 1 łyżka masła sklarowanego
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej w proszku
  • 2 łyżki pasty pomidorowej
  • 3 łyżki śmietanki kremowej


Umyj mięso, pokrój każdą pierś na 3-4 paski . Wymieszaj jogurt z sokiem z cytryny oraz przyprawami (garam masala, zmielona kolendra) . Dodaj posiekaną czerwoną cebulę, posiekany drobno czosnek oraz imbir. Wymieszaj i dodaj do marynaty  mięso - odstaw na 8 godzin.
















Posiekaj białą cebulę, zeszklij ją na maśle. Dodaj cynamon, kurczaka i  przesmaż  go po 5 minut z każdej strony. Dodaj pastę pomidorową, słodką paprykę w proszku, sól i chilli do smaku. Duś na wolnym ogniu jeszcze przez 10 minut mieszając od czasu do czasu i odlewając odrobiną wody by nie przypalić.

Na końcu zapraw  śmietanką i podawaj od razu.




1 komentarz: