27 lutego 2013

Dyniowa cytrynowa z soczewicą

Piszę Wam o prawie wszystkich moich działaniach kuchennych. Nie lubię się powtarzać, dlatego nawet
z pozoru te same dania różnią się dodatkami, przyprawami no i smakiem.
Dziś moje ulubione klimaty.  Pikantnie, kolorowo, cytrynowo....

Dyniowa cytrynowa z soczewicą



  • miąższ z dyni (około 1 kg)
  • 1,5 litra bulionu
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1/2 łyżeczki imbiru w proszku
  • 1/4  łyżeczki startej gałki muszkatołowej
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • sól, pieprz, chilli do smaku
  • 100 g soczewicy  ugotowanej w lekko osolonej wodzie
  • 2 niewielkie cytryny
  • 1 łyżka miodu
  • listki mięty do dekoracji

Miąższ z dyni pokrój w kostkę i  włóż do garnka. Zalej dynię bulionem, wstaw na ogień.
Gotuj około 10 minut z dodatkiem  oliwy. Zmiksuj zupę na krem,dodaj imbir, kurkumę
 i startą gałką muszkatołową. Wyszoruj cytryny i przekrój ją na połówki. Z środka wytnij 4 plasterki.
Z pozostałych połówek zetrzyj skórkę, wyciśnij sok przez sitko, by pozbyć się pestek.
Wlej sok cytrynowy do zupy, dodaj miód i wymieszaj. Dopraw zupę solą, pieprzem i chili do smaku










Podawaj zupę posypaną soczewicą, udekorowaną  plasterkiem cytryny, startą skórką cytrynową i listkami mięty.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz