15 lutego 2013

Chrupiący kurczak na pomidorowej pierzynce

Plany na Walentynki były inne, ale wczoraj zmieniłam plany.
Wróciłam do domu późnym popołudniem i wypieczenie pizzy było zbyt czasochłonne.
Ja i mąż byliśmy głodni, więc postanowiłam zrobić coś szybkiego.
Miałam w lodówce zamarynowane piersi z kurczaka. Postanowiłam upiec go w chrupiącej panierce z  usmażonymi we fryturze ziemniaczanymi serduszkami.
Danie umieściłam na pierzynce z pomidorów. Mąż przepada za pomidorami.
Było więc chrupiąco, smacznie i szybko, czyli to, co "tygryski" lubią najbardziej :)



Chrupiący kurczak na pomidorowej pierzynce



  • 2 podwójne niezbyt duże filety z kurczaka
  • 1 jajo
  • szczypta czosnku granulowanego
  • 1łyżka sosu sojowego
  • mąka i bułka tarta do panierowania
  • 4 duże ziemniaki
  • 1 puszka pomidorów całych bez skórki  Pudliszki http://www.pudliszki.pl/pomidory-cale-bez-skorki.html 
  • 1 czerwona cebula
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka suszonej bazylii
  • 100 ml wytrawnego wina
  • sól i pieprz do smaku
  • roszponka do dekoracji


Filety umyj, oczyść z tłuszczu i błon po czym uformuj z nich połówki serca.
Skrop je sosem sojowym, oprósz pieprzem oraz czosnkiem granulowanym.
Odstaw w chłodne miejsce. Obierz cebulę. Zetrzyj ją w cieniutkie plasterki.






Na łyżce masła zeszklij cebulę, podlej ją winem. Po chwili dodaj całą puszkę pomidorów bez skórki.
Posyp suszoną bazylią i duś na bardzo małym ogniu  do chwili, aż pomidory się rozpadną
i utworzą gęsty sos. Dopraw pomidory  do smaku solą i pieprzem - odstaw z ognia.





Gdy pomidory się duszą obierz ziemniaki, okrój je tak, by w przekroju otrzymać serca.
Pokrój je w plasterki, spłucz z nich skrobię po czym osusz.
Jeśli masz  problem z okrojeniem ziemniaka w serce , pokrój go wpierw w plasterki, a później wycinaj z każdego serce.





 Mięso oprósz mąką, zanurzaj w rozkłóconym jaju a następnie panieruj w bułce.
Upiecz mięso i ziemniaczane serduszka w głębokiej gorącej fryturze. Odsączaj je z tłuszczu na papierowym ręczniku przed podaniem.









Na talerzu ułóż gorącą pomidorową pierzynkę w kształcie serca, na każdej połówce ułóż część serca z kurczaka. Ułóż rozetki roszponki i serduszka z ziemniaków. Podawaj od razu najlepiej z lampką wytrawnego wina.













3 komentarze:

  1. fajnie podane:) grunt, że od serca:)

    OdpowiedzUsuń
  2. ładne podane:) kurczak w romantycznej oprawie:D

    OdpowiedzUsuń