7 lutego 2013

Marcepan


Za chwilę o pączkach nadziewanych marcepanem. Dla  miłośników marcepanu to prawdziwa uczta.
Ale trzeba zacząć od jego zrobienia.

Marcepan


  • 20 dag migdałów bez skórki
  • 20 dag cukru pudru
  • kieliszek brandy (około 25 ml)


Migdały zaparz we wrzątku. Po 10 minutach zdejmij z nich skórki.
Wsyp je do malaksera i zmiksuj. Gdy  migdały będą w dość drobnych cząstkach (jak zmielone) dosyp cukier, wlej brandy i miksuj dalej. Gdy masa będzie  dobrze wyrobiona wyjmij z  malaksera , uformuj kulę po czym włóż ją w woreczek foliowy. W takiej formie mażesz przechowywać ją  przez kilka tygodni.
Można z niej robić dekoracje do ciast, deserów lub nadziewać czekoladki.
Ja taką masą nadziałam paczki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz