15 lutego 2013

Romantyczna kolacja w stylu Basilico

Po pysznym obiedzie Walentynkowym nie mniej pyszna kolacja z makaronem i sosem we włoskim stylu. W awaryjnych sytuacjach taki słoiczek jest na wagę złota.
Zostały mi dwa plastry pieczeni i makaron w serduszka. Znalazłam też ćwiartkę oscypka oraz seler naciowy, który stanowił chrupiący, warzywny dodatek.
Przygotowanie kolacji zajęło mi 15 minut, czyli tyle ile wstawienie wody na makaron i ugotowanie go, co zajęło 6 minut.


Romantyczna kolacja w stylu Basilico

  • 15 dag makaronu serduszka
  • 1 słoiczek sosu z Łowicza Basilico
  • 2 kawałki pieczeni (wołowej lub wieprzowej)
  • 3 łodygi selera naciowego
  • sól, chilli i  pieprz czarny grubo mielony do smaku
  • około 4 dag oscypka wędzonego


Nastaw wodę na makaron. Ugotuj go wg przepisu na opakowaniu al dente.








Do rondelka wlej sos, wstaw go na ogień. Mięso z pieczeni podziel palcami na drobne włókienka i dodaj do sosu.  Doprowadź do zagotowania. Łodygi selera naciowego zetrzyj na tarce do ogórków w plasterki, listki pozostaw do dekoracji.











 Gdy sos się zagotuje, dodaj starty seler, dopraw sos do smaku
przyprawami i zestaw z ognia.
 Na talerzu ułóż makaron na warstwie sosu, posyp startym oscypkiem. Udekoruj listkami selera.
No i do kolacja gotowa w 15 minut.


5 komentarzy:

  1. świetnie wygląda, bardzo fajny makaron:) danie szybkie i pysznie wyglądające, jak dla mnie spełnia wszystkie oczekwiania:D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A jak smakuje z winem?

      Usuń
    2. Dobre wino do takich dań godne polecenia! Na pewno smakuje wyśmienicie.

      Usuń
  2. Gdzie kupiłaś taki makaron? Szukam go wszędzie :(
    A danie dziś wypróbuję, ale z kolorowymi wstążeczkami bo serduszek nie ma nigdzie :(

    OdpowiedzUsuń
  3. Kupiłam makaron w Lidlu (ale rok temu).
    Kształt niekoniecznie jest ważny - najważniejszy jest smak.
    Proponuję ze wstążek ułożyć serduszko na talerzu - też będzie ładnie i symbolicznie.

    OdpowiedzUsuń