20 lutego 2013

Lniane naleśniki z serem i malinami

Czasem proste jedzenie jest najsmaczniejsze. Takie naleśniczki z serem  i malinami .... jak dla mnie super !


Lniane naleśniki z serem i malinami


  • 2 jaja
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka wody gazowanej
  • 2 łyżki siemienia lnianego
  • 1 łyżka oleju lnianego
  • szczypta soli
  • pół szklanki maki orkiszowej
  • mąka pszenna ile zabierze
  • 1/2 kg wiejskiego twarożku
  • mrożone maliny
  • 1/2 szklanki cukru trzcinowego
  • 1 łyżka masła
  • cynamon







Do letniego mleka wsyp siemię lniane. Dodaj wodę, jaja, szczyptę soli, olej lniany i mąkę orkiszową. Zmiksuj na gładko.









 Nie przerywając miksowania dosypuj mąkę pszenną w takiej ilości, by powstało
ciasto o konsystencji kwaśnej  śmietany.

 Usmaż naleśniki.







Zmiksuj twarożek , jeśli trzeba dodaj śmietanki.
Maliny wsyp do rondelka, dodaj cukier i na wolnym ogniu gotuj  do chwili, aż płyn  lekko odparuje.
Na końcu dodaj masło, wymieszaj do rozpuszczenia i zdejmij z ognia.





Podawaj naleśniki przełożone  twarożkiem, polane sosem z malinami i posypane cynamonem.


6 komentarzy:

  1. O ja dzisiaj też miałam naleśniki tyle że z musem jabłkowym:)

    OdpowiedzUsuń
  2. mniam smaczne i zdrowe naleśniczki - tak lubię ;d

    OdpowiedzUsuń
  3. Każde naleśniki sa pyszne;)

    OdpowiedzUsuń