Ostatnio dowiedziałam się, że prawdziwy włoski sos boloński powstaje z wołowiny pokrojonej w kostkę
i duszonej tak długo, aż się rozpadnie na małe cząstki. Włoski kucharz zapewniał, że sos taki jest pyszny.
Właśnie dzisiaj się o tym przekonałam. Mięso dusiło się prawie dwie godziny po czym rozpadło się w cząstki. Sos okazał się wyśmienity.

Spaghetti z wołowiną duszoną w pomidorach
- 250 g spaghetti pełnoziarniste
- 1 łyżka oleju Kujawskiego z pomidorami, czosnkiem i bazylią
- 500 g mięsa wołowego na pieczeń lub gulasz
- 250 ml przecieru z pomidorów
- 1 duża cebula
- 3 łyżki oleju Kujawskiego z pomidorami, czosnkiem i bazylią
- 1 łyżka papryki słodkiej
- szczypta chilli
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
- 1/2 szklanki czerwonego wytrawnego wina
- pół dużego oscypka
- sól, pieprz do smaku
- połowa czerwonej papryki do dekoracji
- listki bazylii do dekoracji

Obierz cebulę i pokrój ją w piórka. Mięso pokrój w kostkę.
Na oleju Kujawskim z pomidorami, czosnkiem i bazylią przesmaż mięso razem z cebulą.

Gdy mięso obsmaży się ze wszystkich stron, a cebula lekko przyrumieni posyp je czerwoną papryką, suszoną bazylią po czym podlej winem. Zmniejsz ogień na bardzo mały i duś mięso pod przykryciem podlewając odrobiną wody.

W połowie duszenia zalej mięso przecierem pomidorowym, dopraw sola, pieprzem, chilli i duś do chwili, aż mięso będzie bardzo miękkie.
Podlewaj odrobiną wody, jeśli trzeba, jednak tylko tyle, by mięso się nie przypaliło a sos pozostał gęsty.
Pod koniec duszenia mięsa nastaw lekko osoloną wodę na makaron z dodatkiem 1 łyżki oleju Kujawskiego z pomidorami, czosnkiem i bazylią.
Ugotuj go al dente.
Podawaj makaron polany gęstym sosem, posypany startym oscypkiem i udekorowany kwiatami wyciętymi z papryki oraz listkami bazylii.

pod patronatem serwisu ZPierwszegoTłoczenia.pl, którego sponsorem są ZT Kruszwica S.A.
producent linii Kujawski ze Smakiem.
Smakowity obiadek, lubię spaghetti, a Twoja wersja jest bardzo sycąca i apetyczna :)
OdpowiedzUsuń