4 lutego 2013

Tartaletki z pomarańczą


Wczorajszy serniczek  dla gości wydał mi się zbyt mały, więc postanowiłam upiec jeszcze tartaletki.
Gdy nie ma się zbyt wiele czasu można wspomóc się płatem gotowego ciasta kruchego lub francuskiego.
Ważne, by ciasto było dobrej jakości (sprawdzone).



Tartaletki z pomarańczą


  • płat ciasta kruchego
  • 2 jaja
  • 2 serki homogenizowane
  • 1 łyżka budyniu waniliowego
  • 2 pomarańcze
  • 3 łyżki cukru
  • 100 g czekolady
  • 1 łyżka mleka
  • 1 łyżka masła
  • mięta do dekoracji







Wyszoruj pomarańcze. Z jednej  zetrzyj skórkę, po czym obierz je ze skórki i  pokrój w plastry.











Jaja ubij z cukrem, dodaj twarożek, proszek budyniowy waniliowy - wymieszaj dokładnie.
Dodaj startą skórkę pomarańczową i sok, który wyciekł podczas krojenia pomarańczy - wymieszaj dokładnie.










Wylep foremki na tartaletki ciastem kruchym. Napełnij je do połowy masą serową.
W środek każdej tartaletki włóż plaster pomarańczy.

Piecz  w temp. 180 st.C przez około 25 minut do chwili, aż ciasto ładnie się zarumieni.




Po wystudzeniu  udekoruj stopioną z dodatkiem mleka i masła  czekoladą oraz gałązkami mięty.






3 komentarze:

  1. al pysznie wyglądają, świetny pomysł na dekorację:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Cieszę się, że spodobał Ci się mój pomysł :)

    OdpowiedzUsuń