10 lutego 2013

Rogal z pesto z sezamową skórką


W piątek wypiekłam wieczorem takiego  właśnie rogala. Aż wstyd się przyznać, ale połowę zjedliśmy od razu bez dodatków na kolację - tak był aromatyczny i smaczny !



Rogal z pesto z sezamową skórką


  • Ciasto : 20 dag maki pszennej razowej
  • 20 dag mąki żytniej
  • około 50 dag maki pszennej białej
  • 6 dag drożdży


  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka cukru 
  • 2 płaskie  łyżeczki soli
  • 2 szklanki  serwatki (lub wody)
  • słoiczek pesto (150 ml) najlepiej domowej roboty
  • 1 białko
  • 1/2 szklanki sezamu


Wsyp  mąkę razową do miski, zrób dołek. Wlej w dołek pół szklanki letniej serwatki lub wody, rozkrusz drożdże,
 dodaj łyżeczkę cukru i wymieszaj. Pozostaw na 15 minut do chwili, aż drożdże ruszą.
Dodaj do miski mąkę pszenną (40 dag), resztę serwatki, sól, oliwę - wyrób gładkie ciasto.
 Jeśli ciasto będzie zbyt luźne dosyp jeszcze mąki pszennej.



Pozostaw je na pół godziny do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Rozwałkuj z ciasta placek, posmaruj pesto
i zawiń w roladę. Uformuj rogal, ułóż go na blaszce na papierze do pieczenia i pozostaw do ponownego wyrośnięcia.
Gdy rogal wyrośnie posmaruj go delikatnie białkiem, posyp sezamem . Ponacinaj ciasto ostrym nożem i wstaw
do nagrzanego do 190 st.C piekarnika.





 Piecz około 45 minut do chwili, aż patyczek po nakłuciu będzie suchy,  a sezam ładnie się przyrumieni.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz