Opiszę dzisiaj jedną z wersji.

Surówka z pora z migdałami
- 2 pory (tylko jasna część)
- 2 kwaśne jabłka
- 2 łyżki jogurtu
- 2 łyżki majonezu
- 1 łyżka musztardy francuskiej
- 1 łyżeczka miodu
- sól i pieprz biały do smaku
- 4 łyżki płatków migdałowych

Wymieszaj jogurt, majonez, miód i musztardę. Obierz pory i jabłka.
Jabłka zetrzyj w łezkę i włóż do sosu.

Pory przekrój wzdłuż i pokrój w poprzek w cieniutkie paseczki.
Dodaj do sosu razem z połową płatków migdałów. Wymieszaj, dopraw do smaku sola i pieprzem.

Nałóż do miseczki i posyp płatkami migdałów.
fajny pomysł robię czasami sałatkę z porów, muszę spróbować następnym razem i dodać do niej migdałów:)
OdpowiedzUsuń