7 lutego 2013

Pączusie czekoladowe podusie


Pączusie czekoladowe podusie 


  • 2 jaja
  • 2 żółtka
  • 3 płaskie  łyżki cukru
  • szczypta soli
  • pół szklanki mleka
  • 5 dag drożdży
  • około 500 g mąki pszennej
  • 10 dag stopionego i schłodzonego masła
  • 30 ml  rumu 80% lub spirytusu
  • 25 dag czekolady mlecznej lub deserowej
  • 5 dag czekolady białej 
  • 2 łyżki mleka
  • frytura do smażenia
  • mąka do podsypania




W letnim mleku rozkrusz drożdże, dodaj  1/2 łyżki cukru, 2 łyżki mąki wymieszaj i odstaw.
Pozostałą mąkę przesiej do miski, dodaj resztę cukru. Gdy drożdże "ruszą" dodaj je do mąki.
Dodaj pozostałe składniki: jaja, żółtka, szczyptę soli, stopione  letnie masło oraz rum. Wyrób gładkie ciasto.
Odstaw je do wyrośnięcia. Gdy podwoi swoją objętość wyrób je jeszcze raz, rozwałkuj.
Na płacie ciasta zaznacz radełkiem połowę. Na połowie zaznacz kratkę o boku około 4 cm.
W każdy kwadrat  włóż kostkę czekolady, złóż ciasto na połowę i radełkiem wykrój kwadraty tak, by w środku każdego była czekolada.  Przy krojeniu pączki ładnie się zlepią.
\
 Odstaw je do wyrośnięcia.





 Gdy ciasto podrośnie smaż podusie na gorącym  tłuszczu  na złoty kolor z obydwu stron po czym odkładaj na ręcznik papierowy, by odsączyć tłuszcz.











 Stop pozostałą ciemną czekoladę z dodatkiem łyżki mleka. W oddzielnym naczyniu  stop białą  czekoladę z dodatkiem łyżki mleka.
Po przestudzeniu  posmaruj pączki ciemną czekoladą,  po czym udekoruj białą.


Smacznego!



2 komentarze:

  1. poszalałaś z lukrem fajny pomysł:)

    OdpowiedzUsuń
  2. To polewa czekoladowa :) w tłusty czwartek można poszaleć :)))

    OdpowiedzUsuń