6 lutego 2013

Chruścik orzechowy

Jak widzicie wpadłam w ostatkowy wir, wczoraj pączki, dziś chrust, jutro znowu pączki...w planie.
Wybrałam przepis ze starej książki z 1932 roku, bardzo prosty z niewielką ilością składników.
Chcąc je trochę wzbogacić dodałam zmielonych orzechów.
Wyszły bardzo smaczne choć nie z tych bardzo chrupiących.

Chruścik orzechowy


  •  500 g mąki pszennej
  • 2 jaja
  • szczypta soli
  • wiejska śmietana ile zabierze (kilka łyżek)
  • 25 ml rumu 80% lub spirytusu
  • 1 łyżka  masła
  • pół szklanki zmielonych orzechów włoskich
  • olej do smażenia
  • cukier puder do posypania
Do przesianej mąki pszennej wbij jaja , dodaj rum, szczyptę proszku do pieczenia  i stopione masło. Wymieszaj dodając tyle śmietany, by składniki się połączyły.Na końcu dodaj orzechy. Wyrób ciasto o zwartej konsystencji.



Rozwałkuj ciasto cieniutko. Za pomocą radełka wytnij paski z przecięciem w środku. Przekładaj jeden koniec tak, by otrzymać  tradycyjny kształt faworka.  Upiecz faworki na rozgrzanym oleju, odsącz je na papierowym ręczniku.Przed podaniem oprósz cukrem pudrem.




1 komentarz: