5 lutego 2013

Marchewka z jabłkiem w grapefruicie


Moje drugie śniadanko - tradycyjnie warzywa i owoce w miłej aranżacji.

Marchewka z jabłkiem w grapefruicie



  • 2 średnie marchewki
  • 2 jabłka
  • 4 grapefruity
  • 2 łyżki oliwy extra v.
  • 2 łyżki startych migdałów
  • 1/2 szklanki pokruszonych i uprażonych  orzechów włoskich
  • suszone morele  do dekoracji


Marchewki obierz , zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Obierz jabłka, zetrzyj je na tarce w łezkę.
Umyj dokładnie grapefruity. Przekrój je w 1/3 poziomo. Z górnej mniejszej części wyciśnij sok, z dolnej wyjmij miąższ bez błonek.
Skrop sokiem z grapefruita starte  jabłka. Włóż startą marchewkę i jabłka do miski, dodaj miąższ z grapefruita, dodaj oliwę i orzechy - dokładnie wymieszaj.
Nałóż surówkę do dolnych części grapefruitów, posyp pokrojonymi w paseczki morelami.




Nakryj surówkę  odciętą mniejszą częścią grapefruita jak czapeczką.


1 komentarz: