13 lutego 2013

Szarlotka Władzi z cytrusową nutką i serduszkiem.

Latem dostałam przepis na pyszną szarlotkę od mojej miłej sąsiadki Władzi. Jest świetną gospodynią, a szarlotkę piecze wyśmienitą. Na kruchym, drożdżowym spodzie pyszne jabłuszka....poezja.
Wzięłam więc przepis, ale jakoś się nie składało wcześniej wypróbować.
No i wreszcie postanowiłam  ją upiec. A że jutro Walentynki, więc zrobiłam jej Walentynkową wersję - z serduszkiem.


Szarlotka Władzi z cytrusową nutką i serduszkiem.


  • ciasto: około 60 dag mąki pszennej
  • 200 g masła
  • 4 żółtka
  • szczypta soli
  • 5 łyżek śmietany
  • 5 łyżek cukru
  • 5 dag drożdży
  • Nadzienie: ok. 1,5 kg jabłek
  • 1 łyżka masła
  • około 3 łyżek cukru
  • 1/2 szklanki suszonej żurawiny
  • sok z 1 cytryny, jeśli jabłka są słodkie
  • cynamon, jeśli lubisz
  • cukier puder do posypania



Wymieszaj śmietanę z cukrem i drożdżami.
Wlej je do miski, dodaj żółtka, mąkę, szczyptę soli i stopione i ostudzone masło - wyrób dokładnie ciasto.
Zawiń ciasto w papier i odstaw do lodówki na kilka godzin.







Obierz dokładnie grapefruita oraz jabłka.  Do rondla wsyp cukier, dodaj masło i miąższ grapefruita.Jeśli jabłka są mało kwaśne dodaj sok z cytryny.












Wstaw na ogień, dodaj pokrojone jabłka  i przesmaż mieszając przez około 5 minut. Przestudź masę. Ciasto wyjmij z lodówki, rozwałkuj je możliwie cienko  (5 mm) i wyłóż dno foremki.










Z resztek przygotuj dekorację walentynkową (lub inną). Nałóż na ciasto jabłka, ułóż dekorację po czym wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz w temp. 180 st.C około 50 minut w zależności od kształtu formy (grubości masy).
Po przestudzeniu posyp cukrem pudrem.
Możesz też podać ją na ciepło z lodami waniliowymi.

1 komentarz:

  1. ale świetnie wygląda:) ładna dekoracja z serduszek:) taką szarlotkę to ja rozumiem:)

    OdpowiedzUsuń