7 lutego 2013

Sezamowe róże karnawałowe


Dziś pół dnia spędziłam w kuchni na wypiekach.
Jestem bardzo zadowolona, bo kilka pomysłów wyszło nadspodziewanie dobrze.
Wypróbowałam róże zwijane z tradycyjnego ciasta faworkowego. Upiekłam dwa rodzaje pączków i cudowny sezamowy chruścik w postaci kwiatów i liści.
Zacznę od ostatniego, bo udał się super!




Sezamowe róże karnawałowe




  • około 250 g mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki pełnoziarnistej
  • 2 żółtka
  • 1  jajo
  • szczypta soli
  • szczypta proszku do pieczenia
  • 1 łyżka wiejskiej śmietany
  • 20 ml rumu 80% lub spirytusu
  • 1 czubata łyżka stopionego  masła
  • pół szklanki sezamu
  • 1 białko
  • olej do smażenia
  • cukier puder do posypania
  • mąka do podsypania


Do przesianej mąki pszennej wbij  jajo , dodaj żółtka, śmietanę, masło, rum, szczyptę proszku do pieczenia  i szczyptę soli. Wyrób dość gęste  ciasto. Na końcu dodaj połowę sezamu. Wgnieć sezam w ciasto po czym
podziel na 3 części. Weź dwie części, rozwałkuj je  cieniutko.
wykrawaj foremką po 2 duże kwiaty i jeden mały, smaruj je białkiem i sklejaj dociskając.







Z resztek ciasta i pozostałej części  zagnieć kulkę. Rozwałkuj ją cienko. Posmaruj płat ciasta białkiem przy pomocy pędzelka. Posyp równomiernie pozostałą częścią sezamu i wgnieć go delikatnie za pomocą walka.









 Za pomocą radełka wytnij liście.  Upiecz faworki na rozgrzanym oleju, odsącz je na papierowym ręczniku







.Przed podaniem oprósz cukrem pudrem.





3 komentarze: