6 lutego 2013

Rybki w słodko kwaśnej zalewie.

Dziś obiecany przepis na pyszne rybki.
Jak już pisałam, upiekłam je kilka dni temu i włożyłam do aromatycznej, kwaśno słodkiej zalewy.
Dziś zjedliśmy ostatnie ... niestety. :(

Rybki w słodko kwaśnej zalewie.

  •  1 kg małych śledzi (wielkości dużej szprotki)
  • mąka do oprószenia
  • olej roślinny do smażenia
  • 1 łyżka masła
  • 1 duża cebula
  • 2 marchewki
  • 1 niewielka czerwona papryka
  • 1 łyżka słodkiej papryki
  • szczypta chilli
  • 1 łyżka miodu
  • kilka liści laurowych
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • 350 ml  octu winnego
  • sól do smaku







Rybki oczyść, osusz po czym usmaż na rozgrzanym na patelni oleju na złoty kolor.












 Ułóż je na papierowym ręczniku. Obierz cebulę, marchew i paprykę. Cebulę pokrój w ćwierć plasterki, marchew i paprykę zetrzyj na tarce.










Na rozgrzanym maśle zeszklij cebulkę, dodaj pozostałe warzywa, paprykę i chilli. Wlej szklankę wody, dodaj przyprawy (ziele angielskie,liść laurowy i sól do smaku) - gotuj aż warzywa  zmiękną (około 10 minut).  Na końcu dodaj ocet, miód - wymieszaj. Sprawdź czy odpowiada ci smak zalewy. Jeśli jest zbyt kwaśna dolej trochę wody, pamiętaj jednak, że po zalaniu rybek nie będzie tak intensywna.
Dopraw solą i chilli ostatecznie.




 Zalej lekko przestudzoną zalewą rybki .
Układaj warstwę rybek zalej je zalewą z warzywami i tak kolejne warstwy do wyczerpania składników.






Po 2-3 dniach rybki można podawać do jedzenia.







1 komentarz:

  1. bardzo ciekawy przepis w takiej zalewie robiłam do tej pory śledzie, muszę spróbować Twojego pomysłu:)

    OdpowiedzUsuń