3 marca 2013

Kotleciki ziemniaczano-orzechowe

Wracamy z Indii na polską niwę  do kotlecików ziemniaczanych.  Czasem, gdy planuję obiad bezmięsny wrzucam sporą garść orzechów lub soczewicy, by był pożywny. Tak i tym razem.
Kotleciki podałam z duszonymi na maśle warzywami.


Kotleciki ziemniaczano-orzechowe


  • 3/4 kg ziemniaków ugotowanych ziemniaków
  • 2 jaja
  • 2 łyżki mąki pełnoziarnistej
  • pół szklanki pokruszonych orzechów włoskich
  • 1/2 łyżeczki startej gałki muszkatołowej
  • sól, pieprz czarny i ziołowy do smaku
  • duszone na maśle warzywa  i sałata do dekoracji
  • olej roślinny do smażenia
Ugotowane ziemniaki przepuść przez praskę, dodaj jaja, mąkę, gałkę muszkatołową i orzechy.
Wymieszaj dokładnie, dopraw solą i pieprzem czarnym oraz ziołowym. 

Formuj kotleciki po czym smaż je na oleju na złoty kolor.
 Przed podaniem warzywa zagrzej, by były gorące.





Podawaj kotleciki  na gorąco z warzywami udekorowane sałatą




1 komentarz: