7 lutego 2013

Pączki nadziewane marcepanem


Wszystkim miłośnikom marcepanu dedykuję te pączusie. Są pyszne!
Przepis na marcepan znajdziesz tutaj.
Jeśli nie masz czasu go zrobić możesz użyć gotowego, z batonu lub tzw. kartofelków marcepanowych.

Pączki nadziewane marcepanem


  • 2 jaja
  • 2 żółtka
  • 3 płaskie  łyżki cukru
  • szczypta soli
  • pół szklanki mleka
  • 5 dag drożdży
  • około 500 g mąki pszennej
  • 10 dag stopionego i schłodzonego masła
  • 30 ml  spirytusu (lub octu)
  • marcepan (około 10 dag)
  • pół szklanki płatków migdałowych
  • 15 dag białej czekolady
  • 1 łyżka mleka
  • frytura do smażenia
  • mąka do podsypania







W letnim mleku rozkrusz drożdże, dodaj  1/2 łyżki cukru, 2 łyżki mąki wymieszaj i odstaw.
Pozostałą mąkę przesiej do miski, dodaj resztę cukru. Gdy drożdże zaczną się burzyć dodaj je do mąki.
Dodaj pozostałe składniki: jaja, żółtka, szczyptę soli, stopione  letnie masło oraz spirytus. Wyrób gładkie ciasto.




Odstaw je do wyrośnięcia. Gdy podwoi swoją objętość wyrób je jeszcze raz, pokrój w kwadraty.
Na każdy kwadrat nałóż kulkę marcepanu wielkości orzecha, zlepiaj  ciasto i uformuj kule.
 Odstaw je do wyrośnięcia.










 Gdy ciasto podrośnie smaż pączki na gorącym  tłuszczu  na złoty kolor z obydwu stron po czym odkładaj na ręcznik papierowy, by odsączyć tłuszcz.
Upraż płatki migdałowe. Stop czekoladę z dodatkiem łyżki mleka.










Po przestudzeniu  polej pączki białą czekoladą i posyp płatkami migdałowymi.





1 komentarz: