8 lutego 2013

Krem warzywny z brokułami.


Dziś z cyklu oszczędnie, będzie  o sycącej i zdrowej zupie ugotowanej z resztek  rosołu i ugotowanych w nim warzyw. Dodałam też trochę soczewicy czyli roślinnego białka  i  brokułów ugotowanych al dente.

Krem warzywny z brokułami


  • 1,5 litra rosołu
  • porcja warzyw z rosołu 
  • 3/4 szklanki soczewicy
  • 1 łyżka suszonej bazylii
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • szczypta chilli
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 ugotowany broluł
  • 5 dag żółtego sera




Soczewicę zalej rosołem i pozostaw na 15 minut, po czym ugotuj. Dodaj warzywa z rosołu i zmiksuj wszystko lub przetrzyj
przez sito.Dodaj paprykę w proszku, suszoną bazylię, szczyptę chilli.
Dopraw zupę sola i pieprzem do smaku po czym doprowadź do zagotowania.










Zagrzej ugotowane różyczki brokuła. Podawaj krem z brokułami posypany startym serem.



1 komentarz: