24 lutego 2013

Karaage

Karaage to potrawa, którą przygotowywaliśmy na  warsztatach kuchni japońskiej. Od razu musiałam wypróbować  to mięsko w domu. Podałam je z ryżem i chrupiącą surówką z czerwonej kapusty. Mięso było  soczyste i smaczne. Podaje przepis z warsztatów. Na zdjęciu mała porcyjka.


 Karaage


  •  600 g mięsa z  udek kurczaka (bez skóry i kości)
  • 2 łyżki wódki
  • 1 łyżka cukru
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • kawałek imbiru wielkości  kciuka
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • mąka ziemniaczana lub kukurydziana
  • olej roślinny do smażenia


Pokrój kurczaka w dużą kostkę lub paski wielkości kciuka. Zetrzyj imbir na tarce.
Z sosu sojowego, wódki, cukru,  imbiru, pieprzu i soli przygotuj marynatę - odstaw na 20 minut.
Kawałki kurczaka obtocz  w mące i smaż na głębokim oleju na złoty kolor (około 10 minut).
Po usmażeniu ułóż kurczaka na  papierowym ręczniku by pozbyć się tłuszczu.

2 komentarze:

  1. wygląda niepozornie ale jak czytam przepis to coraz bardziej mnie interesuje, chyba sobie zrobię takie w domu:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Justynko - to fajny i prosty sposób na kurczaka. Polecam!

    OdpowiedzUsuń