3 lutego 2013

Ekspresowy serniczek pomarańczowy

To małe, słodkie co nieco  dla niespodziewanych gości.
Tak się dzisiaj zdarzyło : rano telefon i zapowiedź  wizyty na 15 godzinę.
W lodówce kostka tłustego sera, trochę wiejskiej śmietanki, kilka cytrusów...

Ekspresowy serniczek pomarańczowy


  • 300 g tłustego twarogu
  • 2 jaja
  • około 1/2 szklanki wiejskiej śmietanki
  • 1 łyżka  kisielu pomarańczowego
  • 1 duża pomarańcza lub 2 mniejsze
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • 2 łyżki płatków owsianych
  • 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich
  • 10 dag czekolady
  • 1 łyżka mleka
  • listki mięty do dekoracji








Twaróg pokrusz,  dodaj śmietanę,cukier trzcinowy, jaja i kisiel - miksuj blenderem na gładką masę. Wyszoruj pomarańczę, zetrzyj odrobinę skórki i dodaj do masy serowej.Obierz pomarańczę ze skórki i pokrój ją na grube  plastry.







Do silikonowej foremki na tartę wsyp na dno płatki owsiane i orzechy równą warstwą. Wyłóż masę do foremki, na górze ułóż plastry pomarańczy po czym wstaw do nagrzanego piekarnika.








Piecz  w temp. 180 st.C przez około 30 minut do chwili, aż ciasto ładnie się zarumieni.










Po wystudzeniu  udekoruj stopioną z dodatkiem mleka czekoladą oraz listkami mięty.



1 komentarz:

  1. Bardzo ciekawy blog, same pyszności. Uwielbiam wszystko co związane z pomarańczami tak więc, zrobiłam ten serniczek i podając polałam syropem pomarańczowym - mniam!

    OdpowiedzUsuń