10 lutego 2013

Aromatyczna pizza razowa z fenkułem i kiełbaskami



Aromatyczna pizza razowa z fenkułem i kiełbaskami


  • Ciasto : 20 dag maki pszennej razowej
  • około 20 dag mąki pszennej chlebowej
  • 2 łyżki oleju Kujawski z czosnkiem
  • 1 łyżeczka cukru 
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 szklanka mleka
  • 3 dag drożdży
  • farsz: 1 cebula
  • 1 fenkuł
  • kilka kiełbasek typu frankfuterki
  • 2 jaja
  • 2 łyżki oleju Kujawski z czosnkiem
  • 2 łyżki śmietanki kremowej
  • 1 łyżka suszonego oregano
  • 5 dag  startego żółtego sera
  • sól, pieprz  do smaku
  • rozkłócone jajo 
  • kilka łyżek sezamu
  • pół żółtej papryki do dekoracji



Wsyp  mąkę razową do miski, zrób dołek. Wlej w dołek połowę letniego mleka, rozkrusz drożdże, dodaj łyżeczkę cukru i wymieszaj.
 Pozostaw na 15 minut do chwili, aż drożdże ruszą.
Dodaj pozostałe składniki ciasta i wyrób gładkie ciasto. Pozostaw je na pół godziny do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.



W tym czasie przygotuj farsz.


 Obierz cebulę i fenkuła, zetrzyj je na tarce w cienkie półplasterki.
Przesmaż cebulę, pokrojone kiełbaski wraz z fenkułem na oleju Kujawskim z czosnkiem. Odstaw do ostygnięcia . Do zimnych warzyw dodaj jaja, śmietanę i starty ser.











 Dopraw je oregano, solą i pieprzem
Z ciasta uformuj mini-pizze. Uformuj brzeg, ułóż je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Na środek każdej wyłóż  farsz. Brzegi posmaruj rozkłóconym jajem i posyp sezamem.
 Odstaw do wyrośnięcia na 15 minut.









Nagrzej piekarnik do temp. 190 st.C. Upiecz pizze na rumiany kolor.













Podawaj udekorowane pokrojoną w paseczki zółtą papryką i pióropuszami fenkuła.







Przepis zgłosiłam do zabawy kulinarnej "Kujawski ze Smakiem",
pod patronatem serwisu ZPierwszegoTłoczenia.pl, którego sponsorem są ZT Kruszwica S.A.
 producent linii Kujawski ze Smakiem.



1 komentarz: