29 stycznia 2013

Zupa dyniowa z kaszą i orzechami.

Wczoraj obrałam jedną z ostatnich dyń z mojej piwniczki. Była spora, więc z połowy ugotowałam duży garnek wegańskiej zupy dyniowej. Dla mojej diety to świetna zupa, tylko oliwa i warzywa.
Wczoraj zjedliśmy ją z kaszą jaglaną i siekanymi orzechami. Tak prosta w wykonaniu, a jaka smaczna.

Zupa dyniowa z kaszą i orzechami.

  • miąższ z połówki średniej dyni (około 80 dag)
  • 1 duży por (jasna część)
  • 1 cebula
  • 1 jabłko
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1/2 łyżeczki imbiru
  • 1/4  łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • sól, pieprz, chilli do smaku
  • 100 g kaszy jaglanej ugotowanej na sypko
  • 100 g uprażonych i posiekanych orzechów włoskich






Obierz jabłko i warzywa, pokrój byle jak i włóż do garnka. Pokrój  miąższ dyni, dodaj do warzyw, zalej wodą i wstaw na ogień. Obierz jabłko, dodaj je do zupy razem z oliwą, imbirem, kurkumą i startą gałką muszkatołową . Gotuj około 15 minut po czym zmiksuj blenderem lub przetrzyj przez sito.










 Dopraw zupę przyprawami - trzymaj na małym ogniu jeszcze 5 minut. Nalej zupę do  miseczek, dodaj po dwie łyżki kaszy.
Posyp górę siekanymi orzechami.




I to wszystko! Wcinamy :)

2 komentarze:

  1. z kaszą i orzechami jeszcze dyniowej nie jadłam, wygląda bardzo smaczne:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Miło że Ci się spodobały moje propozycje na dynie w wersji dietetycznej.
    Są proste w wykonaniu i smaczne :)

    OdpowiedzUsuń