26 stycznia 2013

Zdrowy chleb Halinki

Przepraszam, że tak długo nie pisałam. Powodów jest kilka.
Miałam sporo innych, zupełnie nieciekawych zajęć. W wolnych chwilach przygotowałam sporo przepisów na bardzo zdrowe potrawy, bez soli i cukru. Zioła, zioła i przyprawy korzenne - i można  tak jeść. Efekt ?
... minus  5 kg.
Ale o tym napiszę Wam , gdy skończę moją dietę bez wielkich poświęceń.
Ten przepis dostałam od przyjaciółki Halinki. Jest  to zdrowy chleb, bo na zakwasie, z wieloma ziarnami i otrębami.
Dodatkowo bardzo prosty w wykonaniu. Potrzebuje jedynie cierpliwości, bo długo wyrasta.
Jest bardzo smaczny!



 Zdrowy chleb Halinki

  • 2 łyżki aktywnego zakwasu
  • 1/2 szklanki otrębów pszennych
  • 1/2 szklanki płatków owsianych
  • 1/2 szklanki ziaren słonecznika (ja dałam słonecznik wymieszany z pestkami dyni)
  • 1/4  szklanki siemienia lnianego
  • 1/2 kg mąki pszennej
  • 1/4 kg mąki żytniej
  • sól do smaku
  • 3 szklanki ciepłej wody (nie gorącej!)
  • tłuszcz do wysmarowania foremki
  • otręby do wysypania  foremki




Otręby, płatki, ziarna i siemię lniane zalej dobrze ciepłą wodą - wymieszaj. Dodaj mąkę  tortową i żytnią oraz zakwas -.wymieszaj dokładnie. Odłóż dwie łyżki zakwasu do następnego pieczenia.
Do chleba dodaj łyżeczkę soli lub tylko szczyptę, jeśli jesteś na diecie bezsolnej.Jeszcze raz wymieszaj.
Wysmaruj dokładnie foremkę np. masłem sklarowanym i oprósz otrębami.
Włóż ciasto chlebowe do foremki  i odstaw do wyrastania w ciepłe miejsce na 8-12 godzin.



Najlepiej zrobić ciasto wieczorem, a piec o poranku. Chlebek powinien podwoić swoją objętość.
Wstaw chleb do piekarnika nagrzanego do 220 st. C.
Po 10 minutach zmniejsz temp. do 200 st. C. a po kolejnych 10 minutach do 180 st. C.
W tej temperaturze piecz około 40 minut. Po tym czasie wyjmij chleb z foremki, odwróć go i piecz jeszcze 10 minut  by skórka była równomiernie chrupiąca. Wyjmij chleb na kratkę i zostaw do ostygnięcia.



Halinka zaleca posmarować chleb przed pieczeniem roztrzepanym jajem.Ja tego nie zrobiłam, myślę że chlebek jest wystarczająco łądny :)




2 komentarze:

  1. Jest bardzo łatwy do zrobienia, nie trzeba wyrabiać - dwa razy się go miesza i odstawia do wyrośnięcia. To wszystko :)

    OdpowiedzUsuń