27 stycznia 2013

Wytrawna rolada jabłkowa.


Na deser proponuję dietetyczny smakołyk bez cukru. Rolę ciasta pełni kaszka ugotowana na mleku z dodatkiem wanilii i kakao.

Wytrawna rolada jabłkowa.


  •  500 ml mleka
  • 15 dag kaszki manny
  • 1 łyżka  masła
  • 2 łyżki kakao
  • laska wanilii
  • 2 szklanki uduszonych jabłek 
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 1/2 szklanki suszonej żurawiny
  • 1/2  mango
  • 1/2 szklanki posiekanych orzechów

Włóż jabłka do rondelka, dodaj żelatynę, wymieszaj i odstaw na 15 minut, by napęczniała.
Po tym czasie podgrzej jabłka z żelatyną mieszając, aż się całkowicie rozpuści. Dodaj żurawinę,miód - wymieszaj i przestudź.



Laskę wanilii przetnij na pół i zdejmij nożem ziarenka wanilii.
Ugotuj kaszkę na mleku z dodatkiem ziarenek wanilii razem z połówkami laski.
Pod koniec gotowania wyjmij połówki laski, dodaj kakao i masło.  Wymieszaj dokładnie.






Po ugotowaniu kaszki lekko ją przestudź.
 Obierz mango i pokrój w paseczki.











Na papierze do pieczenia rozłożonej na macie bambusowej rozsyp orzechy,  ułóż warstwę przestudzonej kaszki. Na kaszce rozsmaruj warstwę przestudzonych jabłek. Z jednej strony ułóż
pasek z kawałków  mango po czym zroluj wszystko w roladę.





 Zawiń roladę w papier lub folię i umieść w lodówce na kilka godzin. Po tym czasie obydwie masy stężeją. Wtedy pokrój roladę i podawaj na stół.





3 komentarze:

  1. piękna:) chętnie bym zjadła taką:)

    OdpowiedzUsuń
  2. No mojej niestety już nie ma :(
    Ale to nic trudnego do zrobienia , kilka produktów, trochę czasu i gotowe :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciekawy i bardzo oryginalny pomysł :)

    OdpowiedzUsuń