27 stycznia 2013

Wegetariańskie roladki z kaszy a la sushi


W wersji bezmięsnej roladki również były smaczne.

Wegetariańskie roladki z kaszy a la sushi.

  • 3/4 szklanki kaszki kukurydzianej
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
  • 2 płaty glonów do sushi
  • 1/2 łyżeczki pasty wasabi
  • 1 łyżka majonezu lub gęstego jogurtu
  • sól do smaku
  • gotowane warzywa (marchew i brukselka)



Kaszkę ugotuj wg przepisu na opakowaniu. Pod koniec gotowania dodaj masło i pieprz ziołowy. Posól do smaku – wymieszaj. Przestudź lekko kaszę. 









 Wymieszaj pastę wasabi z majonezem lub jogurtem .





 Ułóż płat glonów na matę bambusową. Na płaty glonów nałóż warstwę letniej kaszy. Z jednego brzegu posmaruj pastą wasabi, ułóż na niej warzywa. Przy pomocy maty zwiń w roladkę. Zawiń roladkę w folię i wstaw do lodówki na kilka godzin.













Pokrój roladki i podawaj z dodatkiem swojego ulubionego sosu.
Może to być azjatycki sos słodko kwaśny z chilli, sos śliwkowy lub sos pomidorowy.








3 komentarze:

  1. to idealne sushi dla mnie! tradycyjne do mnie nie przemawia, więc wersja z kaszką mi się podoba :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Cieszę się, że trafiłam w Twój gust :)

    OdpowiedzUsuń
  3. super wyglądają! miałaś fajny pomysł na danie:)

    OdpowiedzUsuń