4 stycznia 2013

Tort z kremem czekoladowym i wiśniami.

Drugi tort , który upiekłam był z kremem  bardziej czekoladowym i z wisienkami z nalewki.
Był bardzo aromatyczny, a wiśnie z nalewki wzbogaciły jego smak i złamały słodkość kremu.


Tort z kremem czekoladowym i wiśniami.


  • Biszkopt: 3 jaja
  • 3 łyżki wody
  • 20 dag cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 10 dag mąki ziemniaczanej
  • 10 dag mąki pszennej
  • szczypta soli
  • krem: 20 dag masła
  • 15 dag kremu tylu Nutella
  • 1   budyń waniliowy
  • 2 łyżki kakao
  • 0,5 l mleka
  • 3 łyżki cukru
  • dodatkowo: 1 szklanka wiśni z nalewki (lub syropu)
  • 5 dag orzechów włoskich
  • 15 dag czekolady deserowej
  • wiśniówka lub sok wiśniowy do skropienia biszkoptów 






Żółtka ucieraj z cukrem i wodą, aż masa będzie puszysta i jasna. Ubij pianę z białek ze szczyptą soli.
 Do masy dodaj przesianą mąkę pszenną i ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia - wymieszaj.
Na końcu dodaj pianę z białek i delikatnie wymieszaj. Upiecz biszkopt w średnio gorącym piekarniku.








 Upraż orzechy na suchej patelni. Połowę zostaw do dekoracji, resztę zmiel lub posiekaj.












Ugotuj budyń z dodatkiem cukru i kakao.Dodaj 10 dag czekolady i mieszaj do chwili, aż czekolada się rozpuści. Ostudź go mieszając, by nie powstał kożuch.
Zmiksuj masło razem Nutellą. Małymi porcjami dodawaj budyń nie przerywając miksowania.
Ostudzony biszkopt przekrój na dwa blaty,  dolny skrop połową alkoholu, posmaruj  warstwą kremu.





Posyp wiśniami zostawiając kilkanaście sztuk do dekoracji.Nałóż drugi blat na górę, skrop go wiśniówką. Jeśli tort będą jadły dzieci zastąp  wiśniówkę  sokiem lub syropem cukrowym, a wiśnie z nalewki - wiśniami z syropu.
Cały tort posmaruj kremem. Odrobinę zostaw do dekoracji.
Boki oprósz zmielonymi orzechami. Górę udekoruj kremem, wiśniami i orzechami.
Na końcu  stop czekoladę i udekoruj nią tort. 








2 komentarze: